Trage Mac opschonen of sneller maken

Klik hier voor onze Mac SSD upgrade aanbieding! Heb jij ook het gevoel dat je Mac(book) na een tijdje wat trager wordt of zie je vaak een draaiende strandbal en wil je de mac sneller maken? Dan hebben wij 3 snelle tips voor je, om je trage iMac of langzame MacBook weer optimaal te laten functioneren. Wil je graag dat we je helpen met een trage Mac, dan staan we 6 dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur voor je klaar. Bel direct met onze Apple specialisten, we kijken dan op afstand met je mee via onze ondersteuningsplugin voor een onderhoudsbeurt op afstand. Wil je graag dat we bij je langs komen? Maak dan een afspraak op locatie.

1. Harde schijf controleren.

Je Mac moet kunnen ‘ademen’ om goed te functioneren. Voldoende vrije harde schijf ruimte is een belangrijke factor. Volg deze stappen om de vrije ruimte op je harde schijf te controleren:
  • Klik links bovenin je beeldscherm op het  logo.
  • Klik op de eerste optie “Over deze Mac”
  • Klik op de knop “Meer info …”
  • Klik nu op de knop “Opslag”
Er wordt nu een overzicht weergegeven van de categorieën data wat momenteel in gebruik is op de harde schijf.Probeer ten alle tijde minimaal 10% van de harde schijf vrij te houden om je Mac soepel te laten lopen. Wil je bestanden verwijderen, maar je weet niet waar ze staan? Neem dan contact met ons op. Wij hebben de middelen om naar grote bestanden op je Mac te zoeken.

2. Activiteiten en intern geheugen controleren.

Blaast je Mac wel eens zonder dat je iets aan het doen bent? Dat komt vaak omdat er allerlei processen in de achtergrond draaien waar je misschien niet van op de hoogte bent. Je kunt zelf controleren wat er allemaal gebeurd via de Activiteitenweergave. Je kunt de Activiteitenweergave vinden in de map “Programma’s/Hulpprogramma’s” of via Spotlight d.m.v te zoeken naar “Activiteitenweergave” in de rechterbovenhoek van je beeldscherm door op het vergrootglas te klikken. ActiviteitenweergaveOm te controleren welke processen de meeste belasting op je systeem hebben klik je 1 of 2 maal op “% CPU” om de processen te sorteren op processor gebruik. Controleer nu of er een proces is wat langdurig een hoog percentage heeft. Mocht je de procesnaam herkennen is het mogelijk een programma op je Mac wat momenteel aan staat of in de achtergrond actief is. Je zou kunnen overwegen het programma te sluiten. Twijfel je of er een proces aanwezig is wat er niet thuis hoort, neem dan contact met ons op. Een ander onderdeel belangrijk voor de snelheid van je Mac is het interne geheugen. Aangezien dit het korte termijn geheugen van je Mac is, kun je er niet genoeg van hebben. Klik op de knop “Systeemgeheugen” en controleer hoeveel geheugen er ‘Beschikbaar’ is. Mocht je nagenoeg geen geheugen beschikbaar hebben zou je kunnen overwegen je Mac eens te herstarten. Staat je Mac nog niet zo lang aan en het beschikbare geheugen is nog steeds summier kun je mogelijk intern geheugen bijkopen. Bel ons om te controleren of jou Mac in aanmerking komt extra intern geheugen te plaatsen, en dus te versnellen.

3. Opstart items verwijderen

Na verloop van tijd starten er steeds meer programma’s op direct nadat je de Mac aan hebt gezet. Dit is vaak helemaal niet de bedoeling, en zorgt voor onnodig geheugen gebruik. Volg onderstaande instructies om deze programma’s niet meer automatisch op te laten starten.
  • Klik links bovenin je beeldscherm op het  logo.
  • Klik op “Systeemvoorkeuren” en ga naar “Gebruikers en groepen”.
  • Klik op het tabblad “Inloggen”.
  • Selecteer nu 1 voor 1 de onderdelen weergegeven in de lijst, en klik dan op het – teken.
Er zijn nog een hoop andere onderdelen die een trage Mac kunnen veroorzaken. Het opnieuw installeren van de Mac is ook altijd een optie, mits u een backup heeft van de Mac. Mocht u hulp nodig hebben bij het maken van een backup of het opnieuw installeren van de Mac kunt u contact met ons opnemen.